Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lovam elenszegült a kantárnak!

2010.02.01

 

Hogyan a legegyszerűbb kantározni? Ugyanis, ha aranyos, megértő, készséges, vagy éppen egyszerűen csak öreg lovunk van, nem fog harcolni az ellen, hogy felkantározzák. Viszont egy élettel teli, fiatal, és rakoncátlan paci nem mindig nézi jó szemmel.

Legegyszerűbb úgy felkantározni a lovat, hogy nem csak a torok-, de az állszíj is ki van csatolva. A bal kezeddel a zablát fogod /és ha van valami száj védő karika, vagy valami azt a zabla 2 külső részén tartjuk a hüvelyk-, és mutatóujjal/, a jobbal a pofaszíjakat tartod. A pofaszíjat, a tartással együtt a ló orra felett tartod, és a zablát megpróbálod a ló szájába rakni. Ha sikerült, a pofaszíjakat felfelé a ló fején húzd, és onnantól már te is tudod... /A homlokszíj és tarkószíj közé rakd be a ló füleit, és csatold be a torok-, és állszíjat./

Ha így nem megy, akkor kérj segítséget valakitől, ha tudsz, és miközben te veszed le a kötőféket /ha van/ a társad végig, és az után is fogja a ló orrát, a "2 puha lyukat a ló orrának felső részén".

Ha még mindig nem megy, akkor vagy kérd oktatód segítségét, de ha még neki sem megy, akkor gond van. Míg nem voltál ott, vagy esetleg te is tudsz róla, csak nem tűnt fel lovacskádnak valami rossz élménye lehetett a kantárral kapcsolatban. Ez nagyon nagy gond, mert ezek után már nem veszi szívesen a szájába, vagy egyáltalán nem. Ha mégis hordja ezután, az nagyon nagy haladás az ő részéről, ilyenkor jutalmazd meg.